Sanallaştırma Nasıl Çalışır?

Sanallaştırma günümüzde iki ayrı biçimde sunuluyor: Tüm x86 sistemleri üzerinde çalışabilen yazılımsal çözümler ve tabii ki daha güçlü bir çözüm daha var. En yeni işlemcileri kullanmayı gerektiren donanımsal/yazılımsal sanallaştırma desteği.İlk bahsettiğimiz yazılımsal çözümler tüm VIA, AMD, Intel ve hatta Transmeta işlemcileri üzerinde bile çalışabilir ancak her işlemci her iş yükünü kaldıramaz. Gerekli şartlar sağlandığında bu yazılımlar işletim sistemlerini hatasız bir şekilde çalıştırır. Yani yazılım katmanı işletim sistemleri üzerinden gelen her türlü isteği yerine getirmeye çalışır. Bu işlemler fazladan iş yükü sebebiyle ana bilgisayarı yavaşlatabilir ama hatalara sebep olmazlar. VMWare gibi sadece bu iş üstüne uzmanlaşmış şirketler, x86 işlemcilerine donanımsal destek gelmeden birkaç sene önce yazılımsal sanallaştırmayı mükemmelleştirdiler.

Şimdi ise AMD ve Intel tarafından sağlanan donanımsal destek hakkındaki temel bilgileri verelim. AMD kendi çözümüne AMD-V, Intel ise IVT adını vermiş. Donanım destekli sanallaştırma yine de yazılım katmanına ihtiyaç duyuyor ama bu kodlar tamamen yazılımsal olan çözümlerinkinden çok daha kısa ve basit (bunun için aracı yazılım da diyebiliriz). Misafir (guest) işletim sisteminin dışında duruyor ve çok daha hızlı çalışabiliyor çünkü donanım normalde yazılımın taşıması gereken yükün çoğunluğunu üstüne alıyor. Yalnız yazılımsal ve donanımsal sanallaştırmanın iş yüküne bağlı olarak kendilerine has bazı avantajları var. Bununla beraber gelecek yazılımın yavaş kaldığı tüm durumları ortadan kaldıracak olan tam donanımsal desteğin olacaktır. Her işlemci düzeltmesi (revision) sonrasında sanallaştırma işlemleri giderek daha hızlı yapılacak.

virtualization

Bu bahsetmiş olduğumuz yazılım katmanına yürütücü (hypervisor) adı veriliyor. Yürütücü tüm sanal işletim sistemlerini idare eder ve yazılım ile donanım arasında aracı vazifesi görür. Anlaşılabileceği gibi bu bileşen ister yazılımsal isterse donanımsal/yazılımsal altyapı üzerine kurulmuş olsun bir sanallaştırma motorudur.

Temel olarak sanallaştırma motoru işletim sisteminin üzerinde çalışır (altında da diyebilirsiniz, aynı kapıya çıkıyor ne de olsa). Bu motor donanıma daha yakın ve donanımla alakalı her şeye fiziksel olarak erişebiliyor. Yani bir işletim sisteminin veya uygulamanın donanımla beraber yapabildiği işlemleri o donanımdan bağımsız gerçekleştirebiliyor. Sanallaştırma motoru işletim sistemi veya yazılım tarafında yapılması istenilen şeyin ne olduğuna bakar ve donanımın bu isteğe vereceği tepkiyi verir veya doğrudan donanıma başvurur. İşletim sistemi veya yazılımlar ise isteklerini neyin gerçekleştirdiğiyle ilgilenmezler. Yani donanımla birebir temas halinde bulunduklarını varsayarlar.

Bazı uygulamalar daha yüksek başarım amacıyla donanım kaynaklarına daha çabuk erişilmesine izin verirler. Bunlar genellikle donanımları oldukça zorlayan 3B grafikler ve bazı özel programlar için kullanılırlar. Bu uygulamalar oldukça özeldirler çünkü paylaşımı son derece sınırlı olan bileşenlerin kullanımına imkân sunarlar. Örneğin sıradan bir sanallaştırma motoru, iki Windows işletim sisteminin üst düzey bir ekran kartına aynı anda fiziksel erişimini sağlayamaz ancak bu bahsettiğimiz uygulamalar bunu gerçeğe dönüştürebilecekler. Nitekim AMD bize bu teknolojinin geliştirilme aşamasında olduğunu fakat bunun olması için birkaç sene daha beklememiz gerektiğini söyledi.

Kaynak: www.thgtr.com

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir