Hyper-V’li Sanallaştırma: Özellikler

Hyper-V, kullanıcıların altyapılarını sanallaştırmalarına ve bu sayede giderlerini azaltmalarına yardımcı olan, güvenilir bir sanallaştırma platformu sağlar. Minimum saldırı yüzeyi bulunduran ve bir Server Core rolü olarak kullanılabilen ince mikrokernel hypervisor mimarisine sahiptir. Bütünleşik System Center yönetim araçlarıyla kullanıcılar, hem fiziksel hem de sanal kaynakları yönetmek amacıyla tek bir araç seti kullanabilirler. Bu araç setinin BT altyapısına kolaylıkla bağlanabilmesi sayesinde kullanıcılar; mevcut yama ve yapılandırma ayarlarını, yönetim ve destek araçlarını, süreçlerini kullanmaya devam edebilirler. Windows Server 2008’in bir özelliği olarak sunulan olağanüstü bir değer de kullanıcıların Microsoft iş ortakları tarafından sunulan kapsamlı bir çözüm ağına ulaşabilmeleri, mevcut IT Pro beceri setlerini kullanabilmeleri ve Microsoft tarafından sağlanan geniş destekten faydalanabilmeleridir.


Hyper-V’nin Önemli Özellikleri

Windows Server 2008 RTM (Standard, Enterprise ve Datacenter) x64 sürümlerinin bir parçası olarak Hyper-V, aşağıdaki özellikleri içermektedir:

Hızlı geçiş

Çalışmakta olan sanal makinalar bir host sunucudan diğer host sunucuya en az aksama süresiyle aktarılmasına izin verir.

Yüksek Kullanılabilirlik

Hyper-V, host’lar arası bağlanabilirliği mümkün kılmaktadır; aynı zamanda bir host üzerinde işletilen tüm sanal makinaları kümelemenize de olanak tanır.

Server Core görevi

Hyper-V’ye şimdi, Windows Server 2008’in Server Core kurulumu dahilinde bir görev olarak da erişilebiliyor.

Server Manager’a Entegre

Hyper-V varsayılan ayarlarla Server Managerile tümleşiktir, ayrıca kullanıcılar görevi Server Manager içerisinden etkinleştirebilir.

VSS ile Live Backup’lar

Hyper-V kapsamında yer alan Shadow Copy Services (VSS) desteği sayesinde çalışmakta olan sanal makinaların anlık bellek kopyaları halinde Live Backup’ları alınabiliyor.

VHD araçları

Hyper-V aynı zamanda VHD araçları için de destek sağlayarak, Hyper-V ile oluşturulmuş VHD’lerin sıkıştırılmasına, genişletilmesine ve incelenmesine de izin veriyor.

Linux entegrasyon bileşenleri

Beta Linux entegrasyon bileşenleri artık SUSE Linux Enterprise Server 10 SP1 x86 ve x64 Sürümleri için kullanılabiliyor. Bu entegrasyon bileşenleri kullanılarak, Xen-etkin Linux, VSP/VSC mimarisinin avantajından faydalanabiliyor ve daha üstün performans sağlıyor. Beta Linux entegrasyon bileşenleri, connect.microsoft.com adresinden anında indirilebiliyor.

Sanal Makina Yönetilebilirliği

Yapılandırma ayarlarının yedeğini alabilmek ve sanal makina özelliklerini farklı host’lara da kopyalayabilmek adına kullanıcılar, sanal makina ayarlarını kolaylıkla içeri ya da dışarı aktarabiliyorlar.

İyileştirilmiş performans

Hyper-V dahilinde performansın geliştirilmesi adına da bazı düzeltmeler yer alıyor. Tüm yeni Windows Server 2008 sanal makinaları artık otomatik olarak bütünleştirme bileşenlerini içerecek.

AzMan ile İyileştirilmiş erişim denetimi

Hyper-V artık içerdiği Authorization Manager (AzMan) desteğiyle, Hyper-V platformunun daha yüksek güvenlikte daha iyi işletilebilmesi için Görev Tabanlı Erişim Kontrolü modellerine izin veriyor.

Uzak Konumdan Yönetim

Hyper-V uzak konumdan yönetim desteği sağlamakta ve ayrıca bağımsız bir yönetim ucu için de bir “Hyper-V MMC only” (Sadece Hyper-V MMC) kurulum seçeneği sunuyor.

Artırılmış Sanal SCSI desteği

Hyper-V kapsamında şimdi her bir sanal makina için dört adet SCSI denetleyicisine kadar destek sağlanarak, daha geniş disk desteğine olanak tanınıyor.

Artırılmış Bellek Desteği

Hyper-V her bir sanal makina için 64 GB’ye kadar bellek desteği sağlıyor.

Hızlı Sıfırlama

Hyper-V, yöneticiler için, sanal makinalara bağlanmak için kullanılan kayıtlı kimlik bilgilerini silme ve Checkbox’larını hızlı sıfırlayabilme seçeneği sunuyor.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir