Aslında sanallaştırmadan bahsederken geleceğin teknolojisi olarak anlatmak yanlış. Çünkü neredeyse 40 yıldır varolan bir terim ve kullanım… Ancak, son dönemde yeni geliştirilen özellikler ve donanım teknolojileri sayesinde yeniden popüler oldu. Gelecekte özellikle iş uygulamalarında yıldızı parlak olacak.
Sanallaştırma (Virtualization), en basit haliyle, bir bilgisayar üzerinde birden çok işletim sistemini aynı anda çalıştırmak olarak tanımlanabilir. Örneğin Windows XP yüklü bilgisayarımızda, bir pencere içinde Linux çalıştırabilir ve tüm donanım özelliklerini Linux içinden de kullanabiliriz.
Sanallaştırma işlemi bir çok amaçla kullanılıyor. Örnek vermek gerekirse;
- MS-DOS için yazılmış bir programı yeni bir bilgisayarda program üzerinde değişiklik yapmadan çalıştırabiliriz.
- Güçlü bir bilgisayara birden çok işletim sistemi kurarak donanım maliyetlerinden tasarruf edebiliriz. Bir firmanın sayfasında %70′e kadar maliyet düşüşünden bahsediliyor.
- Bir uygulamayı sanal işletim sistemine kurup, daha sonra fiziksel bir değişiklik gerektiğinde, örneğin yeni bir ana bilgisayara geçilirken sanal işletim sistemini durdurup, işletim sistemi dosyasını yeni bilgisayara taşıdıkta sonra tekrar çalıştırarak kaldığımız yerden devam edebiliriz.
Sanallaştırma işlemi değişik seviyelerde yapılıyor. Mesela platform sanallaştırması bir bilgisayarda birbirinden bağımsız işletim sistemlerini kaynakları paylaştırarak çalıştırmayı sağlıyor. Çok detaylı bir konu ama şöyle bir örnek verebiliriz: 8 işlemcili bir bilgisayara 8 ayrı sanal işletim sistemi kurup her birine ayrı işlemciler ve RAM kaynakları tahsis edilebiliyor.
Son dönemde hosting şirketleri bu yöntemi kullanarak isteyenlere sanal özel sunucu denilen (VPS) bir hizmet sunmaya başladılar.
Bu konuda pazarın güçlü oyuncusu VMvare hakkında bir teknik doküman şurada yer alıyor.
Ayrıca Microsoft’un stratejileri ve diğer bir oyuncu Xen hakkındaki bu sunum teknik anlamda faydalanılabilecek kaynaklar…
Sektördeki bir çok firma, sanallaştırma alanında çalışmalar yapıyor. Neler olup bittiğini anlamak için bu ve bu yazıları okuyun. Amerika’daki bir araştırma şu anda En büyük 1000 firmada %29 oranında sanallaştırmaya ilgi duyulduğunu gösteriyor.
Yazı içindeki bağlantılardan bu konu ile ilgili bir çok detay öğrenilebilir. Gelelim, bir bilişim öğrencisi için gelecekte bu konuda ne gibi fırsatlar olduğuna…
Donanım, ağ ve işletim sistemleri konusunda kariyer yapmak isteyen öğrenciler sanallaştırma üzerine geleceklerini kurabilirler. Bu noktada öğrenilecek çok şey var. Öncelikle şu harika makale okunmalı. Daha sonra, makalede geçen ürün ve kavramlar (hypervisor gibi) hakkında detaylı bilgiler edinilmeli. Uygulamalı çalışmalar yapılmalı. Teknolojik gelişmeler ve etkinlikler yakından takip edilmeli.
Yazılım üzerinde kendini geliştirecek öğrenciler için de sanallaştırma büyük fırsat… Sanal makineleri yönetecek uygulamalar, sanal makineler arası haberleşme ve transfer yapacak uygulamalar, yedek alma, web üzerinden sanal makinelere ulaşım uygulamaları geliştirilebilecek yazılımlardan birkaçı… Bunların bir kısmı zaten yazılmış durumda ama genelde üst düzey uygulamalar…
Bir diğer alternatif, kendi sanal sisteminde çalışacak uygulamalar geliştirmek… Programı tüm özellikleri ile geliştirip, müşterilere olduğu gibi sanal sistemiyle veriyorsunuz. Dosyayı sanal sunucusunda çalıştırdığında hazır kurulu uygulama olarak kullanabiliyor.
Bunlar şu anki vizyonla üretilmiş fikirler… Konu ile ilgili teknik bilgiler derinleştikçe çok uç noktalara ve çözümlere ulaşılabilir. Bu da size kalmış.
Bu makalenin çıkış noktası aslında Microsoft’un yeni işletim sistemi Windows 7′nin çekirdeğini tanıtmasıydı. Windows 7 çekirdek düzeyinde sanallaştırma destekleyecek. Bu noktada rakip taraftan RedHat Linux ekibinin teknik şefi gelecek vizyonu özetliyor:
“Varolan modeli değiştirmeye çalışıyoruz. Normalde, işletim sistemini alırsınız, sanal sunucu programını alırsınız ve sistemi kurarsınız. Halbuki daha entegre sistemler kurulmalı”.
Yani, sanallaştırma yeteneklerini içinde barındıran ve işlemcilerle en alt düzeyde haberleşerek maksimum performansı sağlayan işletim sistemleri…
Önümüzdeki yıllar masaüstü sistemlerde sanallaştırmanın parladığı yıllar olacak. Donanım ve sistem yazılımı alanında geleceğini kurmak isteyen öğrenciler için sanallaştırma uzmanlığı iyi bir fırsat…
Kaynak: www.bilalakcay.com