BT dünyası süregelen bir değişim içinde. Fakat son dönemlerdeki değişim kolay ve hızlı olan bir değişim değil, iyi planlanması gereken süreçler dahilinde gerçekleşen bir dönüşüm. Evet, Bulut Bilişim’den bahsediyorum. Bulut Bilişim bir çok seçenek barındırıyor. Önemli olan durum tespiti ve hedefi iyi çalışarak en uygun Bulut yapısının bulunması ve tüm kurum olarak bu değişimin yapılması.
Süreklilik BT uzmanlarının nasıl bir pamuk ipliğine bağlı olduğunu çok iyi bildiğ bir konu. Fakat iş kollarının sürekliliği kaybetmeden bunun önemini görmesi pek mümkün olamıyordu. BT’nin kullanımının artması ile iş sürekliliğin önemi tam olarak bir ihtiyaç haline gelmiş bulunmaktadır.
Futboldaki kaleciye benzetilebilir BT bölümleri. Günlerce aylarca en ufak problem yaşanmasın fakat 10 dakikalık bir kesinti bile ciddi sıkıntılara sebep olabilmektedir. Bunun sebebi her geçen gün BT ile işin daha fazla iç içe geçmesidir. BT nin bir destek fonksiyonu değil, olmazsa olmaz stratejik varlık durumana gelmesinden dolayıdır.
Bulut Bilişim şirketlere yaratıcılık ve maliyet avantajı sağlayabilmektedir. Örnek olarak Toyota 2012 yılından itibaren hibrid araçlarında telematik ( telekomonikasyon ve bilgi teknolojilerinin birlikte kullanımı) teknolojileri ile daha çevreci olmayı planlıyor. Easyjet ise Bulut Bilişim teknolojilerini maliyetlerini kontrol etmek ve azaltmak için kullanıyor. Bir diğer kullanım alanı ise süreklilik: Miami kasırga bölgesinde yer alıyor. Kesintileri en aza indirebilmek ve felaket durumlarında hizmet verebilmek için Bulut’u seçmiş.
Bulut Bilişim yapı itibarı ile iş sürekliliğine katkı sağlıyor. Çünkü Bulut Bilişim standartlara uygun sistemler üzerine kuruluyor. Otomasyon en önemli konulardan biri. Otomasyon ile kesintileri bertaraf etmek mümkün hale geliyor. Hatta kendini iyileştiren sistemler, istenilen koşullarda istenilen değişiklikliklerin otomatik yapılabildiği yapılar kurmak mümkün olabiliyor. Bulut Bilişimi mümkün kılan veri merkezleri hem kendi içlerinde yedekli olabiliyor, hem de farklı coğrafi bölgelere yedekleme mümkün olabiliyor.
Sonuç olarak Bulut Bilişim ve İş sürekliliği birbirlerini gerektiriyor. Bulut Bilişim ile daha fazla ve daha kritik BT kullanımı gereksinimi gerekiyor. Bu nedenle İş Sürekliliğini en iyi şekilde gerçekleştirmek gerekiyor. Bulut Bilişimin kendisi de iş sürekliliğine destekleyecek birçok teknolojik gelişme ile geliyor. İş sürekliliğine hizmet eden Bulut Bilişim yapılarını birlikte hayata geçirmek üzere…
Necip Özyücel
Kaynak: http://blog.microsoft.com.tr/bulut-bilisim-ve-sureklilik.html